97. Szany - Szent Anna Kápolna

Fertőszéplak – Fertőd - Fertőszentmiklós - Csapod - Cirák - Beled - Vásárosfalu - Edve - Páli - Vág - Szany - Szent Anna kápolna és vissza.

Megtett táv: 106 Km

Eddig megtett összes táv: 5614 km

Túrát teljesítők száma: 16 Fő

2021. április 24.


Az idei év egyik legkomolyabb túráját teljesítettük szombaton. Az időjárás ennél jobb nem is lehetett volna szerencsénkre, a kellemes tavaszi hőmérséklet mellett, szélcsendben tekerhettünk végig, ami nálunk óriási szerencsének számít.
A túrára meglepően sokan érkeztek bringások, a távon 16 próbálkozó indult. Szinte minden túrán van/vannak új kerekezők, ez most sem volt máshogy. Számomra külön öröm, hogy csapatunk bővült egy fiatal széplaki legénnyel ezen a túrán. A környékbéli településekről kivétel nélkül látogatják túráinkat, de mindig szívmelengető, ha egy falubélivel egészülünk ki. Természetesen a többi újoncnak is nagyon örülök és remélem legközelebb már csapattagként számíthatok rájuk!

A célunk a szanyi Szent Anna kápolna volt. Az épület a nagyközségtől kb. 2 km-re található keleti irányban, egy erdő szélén. Hivatalos búcsújáróhely, valamint éveken keresztül országos vadásznapok helyszíne is volt.

A következő szöveget Szany honlapján találtam:
"A kápolnát 1753-ban építették a szanyiak. Az építőanyagok kiszállításához állati erőt nem vettek igénybe, mindent a kezükben és a kötényünkben vittek ki közben imádkozva és énekelve tettek tanúságot hitükről. A kápolnát 1901-ben bővítették, ma szinte egy kisebb templomnak is nevezhetjük. Alapterülete: 112 m2. 1901-ben szép színes üvegablakokkal látták el. Az egyik ablak államalapító királyunkat Szent Istvánt, a másik Szűz Máriát, mint a Magyarok Nagyasszonyát ábrázolja. A szentélyben, a régi kápolnában látható gyönyörű keretben a kegykép, amely Szent Annát, Szent Joakimot és a fiatal Szűz Máriát ábrázolja. A kápolnát többször felújították. 2000-ben amikor a világ Urunk Jézus születésének 2000 éves és mi magyarok államiságunk és első királyunk Szent István megkoronázásának 1000 éves évfordulóját jubileumi szentévben ünnepeljük a szanyi hívek adományaiból és sok társadalmi munkával kívül belül felújítottuk a kápolnát. A kápolna közel 250 éve a Rábaköz Szent Anna búcsújáróhelye, egyik lelki központja, ahova nemcsak a Rábaközből, hanem távolabbi vidékekről is jönnek zarándokok."