49. Csönge

Fertőszéplak – Fertőd - Fertőszentmiklós - Csapod - Cirák - Beled - Vásárosfalu - Rábakecöl - Kenyeri - Csönge - Ostffyasszonyfa - Uraiújfalu - Nick - Répcelak - Dénesfa - Cirák - Csapod - Fertőszentmiklós - Fertőd - Fertőszéplak.

Megtett táv: 95 Km

Eddig megtett összes táv: 2492 km

Túrát teljesítők száma: 24 Fő

2016. május 7.

A múlt hétvégén Csöngére látogattunk. Ez a piciny falu Vas megyében található, Sárvár vonzáskörzetében és mindössze 415-en lakják. Itt található a Weöres Sándor – Károlyi Amy emlékház, ami mostani úti célunk volt. Az időjárás tökéletesnek bizonyult, szélcsend és 20-25 fok. Ennek megfelelően nagyszerű tempóban tudtunk haladni a csapattal.
A túra szervezése folyamán, az interneten kutakodva találtam egy telefonszámot az emlékházhoz. A hölgy rendkívül barátságos volt, kérésünkre kijött és kinyitotta az épületet, ahol teljesen ingyen körültekinthettünk. Sőt, az udvart már előre nyitva hagyta, arra az esetre, ha előbb megérkeznénk mint Ő. Ez így is történt, de talán jobb is, mert addig felfrissülhettünk egy picit és mindenki pótolhatta az elégetett kalóriáit.
Weöres Sándor – kisebb-nagyobb megszakításokkal – életének közel felét Csöngén töltötte. A község lakosai még a költő életében szerettek volna a település leghíresebb szülöttjének emléket állítani. A költő házaspár életművét emlékház (amely a szülőháza volt) és benne állandó kiállítás mutatja be a hagyatékból származó bútorok, könyvek, fényképfelvételek, kéziratok, relikviák segítségével.
Hazafelé tettünk egy kis kitérőt, ugyanis Ostffyasszonyfa felé vettük az irányt és így egy teljesen más útvonalon jöttünk haza, mint amin érkeztünk.